Népművészet modern köntösben

Történetem

Kriston Gitka vagyok. Designer. A nevem egyben a védjegyem is. A márkát 2012-ben alapítottam, ami egy önazonos, kifinomult, egyedi entitás. Új köntösbe öltözteti a hagyományt, viselőjének komfortérzetet és különleges megjelenést kölcsönöz egy rohanó világban.

Mezőkövesden születtem, ahol a népművészettel foglalkozó Nagymamám hatására, szinte kislánykorom óta része az életemnek a népművészet, a magyar motívumok és a matyó hímzés. Már 6 éves korom óta rajzolok matyó rózsákat, s 8-10 éves korom óta hímzem is ezeket a csodálatos díszítő motívumokat. A 2010-es évek elején, saját ruhatáram felfrissítésére készítettem néhány hímzést az egyszerűbb ruháimra, melyek kapcsán az emberek visszajelzése egybehangzóan pozitív volt. Néhány évvel később alkalmam nyílt egy nagyon érdekes együttműködésre a Monacoban élő magyar festőművésszel, Udvarhelyi Zsuzsannával. Az általa készített nagyméretű festményeken ábrázolt női alakok ruházatát, ékszereit díszítettem saját készítésű hímzéseimmel. Az alkotásoknak anno a monacoi Le Metropole Center, illetve a budapesti Szent Gellért Fürdő és a Kempinski Hotel adott otthont.

 

Chaos D'Autmne

2018-ban, együttműködve Sopronfalvi Ildikó divatfotóssal, lehetőségem nyílt egy new york-i divat magazinban való megjelenésre, ahol 6 oldalon keresztül a New Balance márka híres modellje mutatta be „CHAOS D’AUTUMNE” kollekciómat.

Collaborations in Hungary

2018-tól együttműködőm több magyar márkával is, mint motívumtervező, hímzéstechnika-, illetve színtanácsadó. Számos közös alkotás született, illetve születik hónapról hónapra, melyek igazán közkedveltek mind a hazai-, mind pedig a nemzetközi piacon (tutuME, Kafi).